Lakafwerkingen op maat

Glans, kleur, toepassing, ondergrond, afwerking…onze lakafwerkingen zijn bijzonder flexibel aan te passen aan de specifieke wensen en noden van de klant of van zijn project.

Coatings voor elke toepassing

Wat ook de finale toepassing van uw platen is, bij B&M beschikken we over elke coating die voor uw specifiek doel in aanmerking komt. En als de coating nog niet bestaat, dan maken we die speciaal voor u. We hechten daarbij bijzonder veel belang aan de juiste kleur, glans en dekking of transparantie van de coating.

Coatings op verschillende types houten platen

Coaten houten platen

Coaten van houten platen

Coaten houten platen

Coaten van akoestische platen met boringen

B&M staat in voor het aflakken van allerlei soorten houten platen, zoals spaanplaat, MDF, gefineerde MDF, OSB, multiplex…

Bij spaanplaten gaat het om zowel standaard, vochtwerende als formaldehyde-arme platen. Bij MDF spreken we over standaard, vochtwerend, formaldehyde-arm, licht, in de massa gekleurd of gefineerd.

Bij multiplex denken we onder andere aan triplex of aan populieren, berken en okoumé exterieur multiplex….Ook platen voorzien van een tand en groef verbinding kunnen we probleemloos lakken.

Ook deurplaten op de geëigende formaten en akoestische platen met boringen zijn mogelijk op aanvraag. De toepassing van de wals-applicatie techniek zorgt ervoor dat enkel lak wordt aangebracht waar de plaat contact maakt met de wals, de sluitende waarborg op een perfect strak afgelakte plaat.

Glansgraden en mogelijkheden

De glansgraad is doorslaggevend voor het eindresultaat. Een matte transparante lak zal een heel ander effect hebben dan een gloss transparante lak op dezelfde houten plaat.

Naast de courant gebruikte glansgraden als gloss, satin en matt met respectieve gloss levels van 30, 20, en 10 zijn ook afwijkende glansgraden bespreekbaar.

Bij gefineerde platen kan gekozen worden voor een lakafwerking met open of gesloten poriën. Bij de lakafwerking met open poriën wordt de natuurlijke, open structuur van het fineer maximaal behouden, waardoor het er heel natuurlijk blijft uitzien.

Bij de toepassing met gesloten poriën worden alle poriën in het fineer bewust gevuld met lak om zo tot een strak en effen oppervlak te komen. Dit zorgt voor een betere bescherming van het fineer tegen vuil en vocht, ten koste van een iets minder natuurlijk uitzicht.

Kleuren

kleuren lakafwerkingen hout

Verschillende kleurmogelijkheden

Het kleuraanbod in coatings is nagenoeg oneindig en zowel gebaseerd op de standaard PMS Pantone en RAL kleurenwaaiers als op referentiestalen. Voor een semi-transparante kleurencoating wordt meestal kleurbeits gebruikt, die de onderliggende structuur en karakter van de houten plaat deels zichtbaar laat. Bij volledig dekkende kleuren verdwijnt de natuurlijke look van het hout.

In overleg kan er een specifieke kleurenwaaier voor uw stockgamma gedefinieerd worden, die bij elke bestelling herhaald wordt. Of we kunnen uw specifieke huiskleur gebruiken, om u zo te onderscheiden van de concurrentie en de platen als een eigen product naar voor te brengen. Bovendien hoeft een primer coating ook niet per se wit te zijn. Grijs behoort ook tot de mogelijkheden, is even goed overschilderbaar als wit en biedt zelfs bij bepaalde donkere lakafwerkingen een betere dekking.

Kleurafwerking houten platen

Afmetingen

Bij B&M zijn we gespecialiseerd in het aflakken van volle plaatformaten. Smallere platen worden naast elkaar gelegd om tot een optimale lijnbezetting te komen.

Onze lakstraat kan platen aan met een lengte tussen 1.500 en 3050 mm, een breedte tussen 600 en 1.250 mm en een dikte tussen 3 en 75 mm.

Ook deurformaten kunnen op aanvraag afgelakt worden.

De lak kan zowel eenzijdig als tweezijdig aangebracht worden, waarbij beide zijden van een verschillende lakafwerking kunnen voorzien worden. Elke zijde vereist dan één doorgang op de productielijn.

B&M is echter NIET gespecialiseerd in het aflakken van kleinere meubelcomponenten met grillige vormen en afmetingen.

Volumes / aantallen

Lakafwerkingen op maat zijn reeds mogelijk vanaf 1.000 m²  gelakte oppervlakte.

Optionele beschermfolie

Beschermfolie op houten paneel

Houten paneel met beschermfolie

Aan het eind van onze lakstraat bevindt zich een station waar de afgelakte platen op aanvraag tweezijdig voorzien kunnen worden van een zelfklevende beschermfolie. Deze biedt een optimale bescherming tijdens het transport en de verwerking van de platen. De folie kan dan simpelweg afgepeld worden op het moment dat de plaat geen verder bewerking meer hoeft, met een onberispelijke, nieuwe look als resultaat.

Voorbeelden

lakken van akoestische platen

Lakafwerking voor akoestische platen

kindermeubelen lakken

Lakafwerking voor kindermeubelen

Bij specifieke projecten kan een coating op maat de ideale oplossing bieden. Zo werden we bijvoorbeeld door een architect gevraagd om een rode kleurbeits te ontwikkelen voor het lakken van MDF platen voorzien van een bamboe fineer. De rode kleur moest semi-dekkend zijn en de natuurlijke uitstraling van het bamboe nog zichtbaar laten. Een afwerking met gesloten poriën zorgde voor een strak visueel eindresultaat en een goede bescherming van het bamboe fineer.

Ook akoestische platen met boringen kunnen we van een specifieke coating voorzien.

Voor kindermeubeltjes kunnen bijvoorbeeld tweezijdig gelakte platen in aanmerking komen, met verschillende coatings op beide zijden: bijvoorbeeld berken plaat met volledig glanzende transparante coating op de ene zijde en een matte coating in wit semi-transparant op de andere.